FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag?Neem dan contact met ons op.

Waarom kiezen voor de Urbalive wormenbak?

De Urbalive wormenbak is perfect om binnen te staan. Jouw wormenbak functioneert het best in een warme omgeving. Het design van van de Urbalive maakt dat de bak een verrijking is voor jouw keuken, kantoor of klaslokaal. De Urbalive is praktisch opgesteld en van hoge kwaliteit waardoor de bak schoon en hygiënisch blijft. De Urbalive verwerkt ongeveer 2,5 kilo per week en is geschikt voor koppels of gezinnen met een kleine hoeveelheden gft-afval.

Waarom zelf gft-afval verwerken?

Met de aanschaf van jouw wormenbak maak je de wereld een stukje groener. Dit betekent dat er geen vrachtwagen meer hoeft te rijden of composteerinrichting hoeft te draaien voor jouw gft-afval. Je hoeft zelf geen potgrond meer te kopen maar je krijgt er hoogwaardige wormenmest voor terug. Daarnaast ontstaat er in de wormenbak percolaatwater – ook wel wormenthee genoemd. Dit kun je gebruiken als voeding voor planten en gewassen en als bestrijding tegen luizen en schimmels.

Dus: een wormenbak als duurzame optie om het gft-afval te verwerken en de wormenmest en wormenthee als verrijking voor je tuin! Start met vermicomposteren en ervaar zelf in het klein hoe mooi en wonderlijk de natuur is en hoe prachtig het geschapen is.

Hoe zet je de Urbalive wormenbak in elkaar?

Wanneer je de wormenbak uit de verpakking haalt, is ‘ie bijna klaar voor gebruik. Schroef de pootjes er nog even onder en leg het filterdoek in de onderste opvangbak. Plaats daarna compartiment één daaropvolgend compartiment twee en sluit af met de deksel.

Hoe bouw je de inhoud van de Urbalive wormenbak op?

Simpel! Filterdoek -> bedding -> startgrond -> compostwormen -> voeding -> lavameel -> hennepmat. Klaar is Kees!

Wat gebeurt er als de wormen uit de bak kruipen?

Wanneer wormen uit de wormenbak kruipen, hebben ze het niet goed naar hun zin. Het is zaak om te kijken waar dit vandaan komt.

Ben jij net begonnen met jouw wormenbak? Dan kan dit komen doordat de wormen nog niet goed gewend zijn aan hun nieuwe leefomgeving. Wanneer je je goed aan de instructies houdt, voorkom je dat de wormen uit de bak kruipen. Een tip: wormen zijn lichtschuw. Zorg ervoor dat de wormen in een lichte omgeving staan om ze de eerste 2 dagen te helpen in de bak te blijven.

Bestaat jouw wormenbak al wat langer? Dan kunnen er verschillende redenen zijn waarom de wormen jouw bak uit kruipen. Bekijk de instructiekaart nog eens goed en ga na waar het verkeerd gaat. Kom je er niet uit? Dan kijken we graag even met je mee!

Plaats je de wormenbak binnen of buiten?

Bij voorkeur plaats je wormenbak binnen. De wormenbak functioneert op z’n best wanneer het in een warme omgeving staat. Een worm is namelijk koelbloedig en is het meest actief bij een constante temperatuur die tussen de 15°C en 25°C ligt. Onze Urbalive wormenbak is uitermate geschikt voor binnen en zal zeker niet misstaan in jouw keuken. Een hennepmat helpt tegen stank en ongedierte.

Wil je je wormenbak liever niet binnen? Zet ‘m dan in de garage, de schuur of onder een afdak.

Waarom lavameel en hoe gebruik je het?

Lavameel is een vulkaangesteente en wordt gebruikt om de PH in de wormenbak te verbeteren. Wanneer je groente/fruitresten toevoegt aan de wormenbak dan adviseren wij om deze af te strooien met een dun laagje lavameel. Of sluit af met een laagje ‘bruin’ afval: bijvoorbeeld papier snippers. Dat zorgt er ook voor dat de PH neutraliseert.

Waarom kiezen voor een wormenkliko?

Verwerk jij een gemiddelde hoeveelheid gft-afval doordat je een gezin hebt of een tuin? Dan is de wormenkliko een goede optie. Je kunt de kliko buiten zetten en de wormenmest gebruiken in je eigen tuin. De wormenkliko verwerkt 4 kilo gft-afval per week.

Hoe bouw ik de wormenkliko op?

Je ontvangt de wormenkliko als pakket. Hier zit alles in waarmee je de kliko gelijk kunt opstarten.

Je begint onderin met het zand. Dit creëert een soort bodem waardoor je de wormenthee goed kunt aftappen. Daarna komt de zak met hydrokorrels. Deze kun je met zak en al in de kliko leggen. Daarna los je de twee blokken bedding op in +/- 10 liter water. Je strooit de bedding bovenop de zak met hydrokorrels. Daarna volgt de startgrond en de compostwormen. Nu is het tijd om je gft-afval te voeren. Je sluit af met de jutezak. Deze zorgt voor een goed klimaat in de kliko en werkt ook tegen stank en vliegjes.

Waarom kies je voor de Eisenia Fetida in jouw wormenbak?

De Eisenia Fetida is bij uitstek dé worm om jouw gft-afval te verwerken! De Eisenia Fetida houdt van voedsel wat nog niet ver is afgebroken; in tegenstelling tot andere soorten wormen. Bij de Eisenia Fetida hoef je niet bang te zijn dat de wormen zomaar uit de wormenbak kruipen, wanneer jij je aan de instructies houdt. Deze wormen verwerken het gft-afval sneller waardoor er minder kans is op stankoverlast!

Dit alles maakt dat de Eisenia Fetida perfecte wormen zijn voor in jouw wormenbak. Hierdoor is het mogelijk om de wormenbak binnenshuis neer te zetten in bijvoorbeeld de keuken.

Zullen de wormen zich vermeerderen?

In een goede leefomgeving zullen de wormen zich zeker vermeerderen. Dit is een teken dat de wormen het naar hun zin hebben en jouw afval goed verwerkt wordt.

Met hoeveel wormen begin je?

In de Urbalive wormenbak gaan 500 gram wormen, dat zijn ongeveer 600 stuks.

Wat doe je met een overschot aan wormen?

Wanneer er te veel wormen in jouw wormenbak komen; dan weet je dat jij goed overweg kan met jouw wormen! Maar wanneer er overbevolking ontstaat in jouw bak kan dat best vervelend zijn. De leefomgeving warmt op door de vele activiteit waardoor er zuurstoftekort ontstaat. Het is dan zaak dat je wat wormen uit je bak haalt. De wormen die je over hebt kun je uitzetten, wat ook weer goed is voor de natuur!

Wat moet je doen als je op vakantie gaat?

Wanneer je een vakantie hebt gepland is dat geen probleem voor jouw wormenbak. Zorg dat je wat gft-afval op voorraad hebt en vraag bijvoorbeeld aan de buurman of hij de wormen wil voeren. Je kunt de wormen voeren voor 3/4 dagen. Het beste is natuurlijk wel om het iedere dag te doen. Zet de wormenbak dan op een koele plek, dan blijven de wormen mooi rustig.

Wat betekent het wanneer de wormen clusteren op een hoop?

Wanneer jouw wormen zich op een hoop verzamelen dan kunnen daar meerdere redenen voor zijn. Zie je dat ze zich vooral onder een bepaald product bevinden? Dan betekent dat waarschijnlijk dat ze dat erg lekker vinden. In dat geval is er niks aan de hand.

Als dit niet het geval is dan is er waarschijnlijk sprake van broei of voedingstekort. Ga de instructiekaart nog een keer goed na en kijk waar het fout gaat. Kom je er niet uit? Dan kijken we graag even met je mee!

Wat te doen als je weinig wormen ziet?

De wormen zijn dan niet actief en verspreiden zich door heel de wormenbak. Een verstoorde leefomgeving kan verschillende redenen hebben: verkeerde pH-waarde of temperatuur of te weinig gevarieerd voedsel. Kijk nog eens goed naar de instructiekaart of in de FAQ en probeer te bedenken wat jouw wormen nog missen.

Wat te doen als je wormen dood zijn?

Wanneer je ziet dat jouw wormen dood zijn dan is het zaak om de wormenbak te verversen. Maak de bak helemaal leeg en schoon, koop nieuw materiaal en begin met een frisse start.

Hoe ziet een goede wormenbak eruit?

Een goede leefomgeving voldoet aan de volgende 5 punten:

  1. De leefomgeving van de wormen is mooi los van structuur en is niet vast en vochtig.
  2. De wormen zijn verdeeld en niet geclusterd.
  3. De wormen zijn onder de voeding goed actief.
  4. Geen wormen boven de hennep mat.
  5. Een juiste temperatuur en pH-waarde.

Wat kun je de compostwormen wel voeren

Jouw wormen houden van voedsel uit de zogenoemde ‘bruine’ en ‘groene’ categorie. Bruin voedsel is hoog in koolstof en bevat bijvoorbeeld: oud papier, stro en droog blad. Ongekookt groente afval, appelklokhuizen en bananenschillen vallen binnen groen voedsel, wat hoog is in stikstof. De juiste variatie van groene en bruine voeding geeft een optimale leefomgeving voor de wormen. Download onze instructiekaart voor meer uitleg. Tip: snijd het gft-afval voor het voeren in kleine stukjes voor een snellere verwerking!

Wat kan je de compostwormen niet voeren?

Voedsel uit de ‘rode’ categorie moet vermeden worden. Jouw wormen houden niet van vlees, vis, zuivelproducten, en gekookt afval. Wormen zijn geen vleeseters of alleseters en hebben niet zo’n sterk verteringskanaal als dat van zoogdieren.

Kan er biologisch afbreekbaar plastic in de wormenbak?

Het is heel milieubewust wanneer je gebruik maakt van bioplastic; maar het kan niet in de wormenbak. Om dit plastic af te breken, is er een hoge temperatuur en bepaalde luchtvochtigheid nodig. In jouw wormenbak ontstaat dit klimaat niet. Let er wel op waar jij je bioplastic weggooit. Bepaalde bioplastics moeten in de gft-bak (die de gemeente ophaalt) en sommige plastics bij het restafval.

Hoeveel afval kunnen de compostwormen verwerken?

In de Urbalive wormenbak gaat 500 gram wormen (600 stuks). Een worm kan in de juiste omstandigheden ongeveer zijn eigen lichaamsgewicht per dag verwerken. Dit betekent dus dat je de wormen ongeveer 500 gram gft-afval per dag kunt voeren.

Kunnen citrus, ui, chilipepers en knoflook resten in de wormenbak?

Deze producten vallen binnen de zogenoemde ‘rode’ categorie. Sommige producten uit deze categorie kunnen in de wormenbak; maar wel in hele kleine mate. Zorg ervoor dat je dit voedsel eerst in kleine stukjes snijdt en laat het eerst een dag of 2 drogen zodat de scherpe geur eraf is voordat je dit aan de wormen voert. Heb je dit gedaan? Voer dan nieuw voedsel uit de categorie rood wanneer het vorige niet meer zichtbaar is. Vergeet niet dat het erg belangrijk is dat dit steeds weer in kleine beetjes gebeurt.

Waarom kan er geen gekookte groente in de wormenbak?

Gekookte groente zorgen door hun zachte structuur – wat na verloop van tijd op brei gaat lijken – voor verstikking in de wormenbak. Ook is gekookt afval vaak gekruid en gezout. Dit blijft lang nawerken en is daardoor erg nadelig. Je kunt het beste geen gekookte groente aan jouw wormen voeren. Daarnaast ontstaat er ook stank en trekt het ongedierte aan.

Wat zijn de voordelen van wormenmest?

Wormenmest is rijk aan micro-organismen en zorgt voor een hoge vruchtbaarheid en een juiste structuur van de bodem. Wormenmest stimuleert het bodemleven en wordt niet voor niks ‘het zwarte goud’ genoemd. Er wordt veel gezegd en geschreven over wormenmest en de voordelen hiervan. Wij leggen de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Wormenmest is rijk aan schimmels en bacteriën (micro-organisme). Dit stimuleert een levende bodem wat ervoor zorgt dat planten de voeding op kunnen nemen die ze nodig hebben.
  • Wormenmest beschermt de planten tegen ziektes en schimmels.
  • Wormenmest zorgt voor een gezonde bodem en sterke wortels van planten.

Hoe oogst je de wormenbak?

De Urbalive is door zijn praktische opzet gemakkelijk te oogsten. Na verloop van tijd zal de wormenbak vol raken. De bovenste twee compartimenten zitten dan vol met wormen, gft-afval en compost. In de bovenste de wormen en voeding en in de onderste de wormenmest. Je kunt het tweede compartiment er tussenuit halen, leegmaken en weer terugplaatsen zodra de eerste vol zit.

Tip: zeef de wormenmest zodat je fijn materiaal krijgt. Dit fijne materiaal is makkelijk te strooien. Het grove materiaal kun je gewoon weer terugvoeren aan de wormen.

Hoeveel wormenmest krijg je uit de wormenbak?

Een goed functionerende wormenbak heeft ongeveer 500 gram gft-afval nodig per dag. Als de wormen dit afval verwerken blijft er ongeveer 100 ml wormenmest over.

Wat doe je als je weinig wormenmest hebt?

Voer jij jouw wormen op de juiste manier maar komt er weinig wormenmest vrij? Dan is je bak waarschijnlijk te zuur. Hierdoor ontstaat er een vaste structuur en ontstaat er weinig wormenmest. Meet de pH-waarde van jouw wormenbak om erachter te komen of dit inderdaad het geval is. Om de pH dan weer op peil te krijgen, voeg je wat lavameel toe aan de wormenbak.

Wat is de juiste manier om te bemesten met wormenmest?

Wanneer je de wormenmest op de juiste manier geoogst hebt, kun je een mooi dun laagje over de bodem van je tuin strooien, houd hierbij 1 liter per m2 aan. De bodem zal het dan vanzelf opnemen. Of meng voor gebruik in een bloempot of plantgat 1 liter wormenmest per 10 liter potgrond.

Hoe test ik het vochtgehalte?

Je kunt het vochtgehalte in de wormenbak testen met een vochtmeter. Als het vochtgehalte tussen 8 en 10 zit dan is het vochtgehalte juist. Wanneer hij gelijk naar de 10 schiet of iets er voorbij dan is dat een teken dat jouw wormenbak te nat is.

Wat moet je doen als de wormenbak te nat is?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘bruine’ categorie toe. Dit neemt vocht op en geeft een goede structuur aan jouw wormenbak. Denk bijvoorbeeld aan: oud papier, stro of mest op basis van stro.

Wat moet ik doen als de wormenbak te droog is?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘groene’ categorie toe. Vooral groente- en fruitresten hebben een hoog vochtgehalte. Dit zal ervoor zorgen jouw wormenbak snel minder droog zal worden.

Op welke temperatuur moet je wormenbak zijn?

De juiste temperatuur van jouw wormenbak ligt tussen de 15°C en 25°C. Je kunt de temperatuur meten met een temperatuurmeter.

Welke pH-waarde moet je wormenbak zijn?

De juiste pH-waarde van jouw wormenbak ligt tussen de 6.5 en 7. Je kunt de pH meten met een pH-meter.

Wat doe je bij een verkeerde pH-waarde?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘groene’ categorie toe. Vooral groente- en fruitresten hebben een hoog vochtgehalte. Dit zal ervoor zorgen jouw wormenbak snel minder droog zal worden.

Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door de pH op peil te houden. Voeg daarom preventief wat lavameel toe aan jouw wormenbak. Maar het belangrijkste is om een juiste balans te vinden tussen groen en bruin voedsel.

Wat doe je bij broei in de wormenbak?

Er ontstaat broei in jouw wormenbak doordat de wormen de hoeveelheid voedsel niet aankunnen. Er komt veel energie in de toplaag en de temperatuur wordt te hoog. Wanneer je last hebt van broei en de wormen nog leven, haal dan het voedsel uit de wormenbak. Creëer dan in het midden van de bak een dal om de temperatuur snel weer naar beneden te krijgen.

Wat is wormenthee?

Gft-afval heeft over het algemeen een hoog vochtgehalte. Een deel van dit vocht zal verdampen door de omzetting maar er zal ook een gedeelte het proces doorlopen. Dit belandt onderaan de wormenbak en kun je aftappen met het speciale kraantje onderaan. Deze zwarte vloeistof wordt percolaatwater of wormenthee genoemd.

Hoe gebruik je wormenthee?

Het percolaatwater – of wormenthee – tap je af met het kraantje onderaan de wormenbak. Voordat je de wormenthee over je planten kunt sproeien, moet je het nog vermengen met water. Verdun het concentraat naar verhouding 1:10 à 1:20. De wormenthee kan nogal verschillen qua dichtheid. Zorg ervoor dat de wormenthee vloeibaar en niet stroperig is.

Gaat het fout als je nog geen wormenthee hebt?

Wanneer je geen wormenthee hebt maar jouw wormen wel goed functioneren; dan is er in principe niks aan de hand! Het vocht verdampt dan goed door de omzetting.

Fruitvliegjes

Last van fruitvliegjes rondom de wormenbak? Sluit de wormenbak goed af met een hennepmat en de deksel. Zo voorkom je insleep van fruitvliegjes én stank.

Witte wormpjes

Witte wormpjes in jouw wormenbak is een teken dat jouw wormenbak waarschijnlijk wat aan de zure en natte kant is. Voeg wat meer bruin voedsel toe om de zuurtegraad en vochtigheid op peil te houden.

Mieren

Wanneer mieren de loop hebben op de wormenbak, kan dat erg vervelend zijn. De mieren halen dan voedsel uit de bak en nemen het mee naar hun nest. Probeer het nest op te sporen en strooi dan mierenkorrels. Wanneer er een mierennest is ontstaan in de wormenbak, kun je contact met ons opnemen. Dan kijken we graag even met je mee!

Vliegen

Zijn er veel vliegen rondom de wormenbak? Dan is het verwerkingsproces in de bak niet goed. Het kan zijn dat de wormen teveel of verkeerd voedsel hebben gekregen. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door.

Schimmel

Schimmel in jouw bak hoeft niet gelijk erg te zijn. Maar ontstaat er veel schimmel? Dan kunnen de wormen de hoeveelheid voedsel of voedingswijze waarschijnlijk niet aan. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door. Als je te veel schimmel in de voedingslaag hebt dan is het zaak om dit eraf te halen en de wormen nieuw voer te geven.

Stank

Een wormenbak stinkt niet. Wanneer jouw wormenbak begint te stinken dan is er waarschijnlijk een rottingsproces gaande. De wormen krijgen niet het juiste voedsel of de juiste hoeveelheid en kunnen het daardoor niet verwerken. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door.

Waarom zelf gft-afval verwerken?

Met de aanschaf van jouw wormenbak maak je de wereld een stukje groener. Dit betekent dat er geen vrachtwagen meer hoeft te rijden of composteerinrichting hoeft te draaien voor jouw gft-afval. Je hoeft zelf geen potgrond meer te kopen maar je krijgt er hoogwaardige wormenmest voor terug. Daarnaast ontstaat er in de wormenbak percolaatwater – ook wel wormenthee genoemd. Dit kun je gebruiken als voeding voor planten en gewassen en als bestrijding tegen luizen en schimmels.

Dus: een wormenbak als duurzame optie om het gft-afval te verwerken en de wormenmest en wormenthee als verrijking voor je tuin! Start met vermicomposteren en ervaar zelf in het klein hoe mooi en wonderlijk de natuur is en hoe prachtig het geschapen is.

Hoe zet je de Urbalive wormenbak in elkaar?

Wanneer je de wormenbak uit de verpakking haalt, is ‘ie bijna klaar voor gebruik. Schroef de pootjes er nog even onder en leg het filterdoek in de onderste opvangbak. Plaats daarna compartiment één daaropvolgend compartiment twee en sluit af met de deksel.

Hoe bouw je de inhoud van de Urbalive wormenbak op?

Simpel! Filterdoek -> bedding -> startgrond -> compostwormen -> voeding -> lavameel -> hennepmat. Klaar is Kees!

Wat gebeurt er als de wormen uit de bak kruipen?

Wanneer wormen uit de wormenbak kruipen, hebben ze het niet goed naar hun zin. Het is zaak om te kijken waar dit vandaan komt.

Ben jij net begonnen met jouw wormenbak? Dan kan dit komen doordat de wormen nog niet goed gewend zijn aan hun nieuwe leefomgeving. Wanneer je je goed aan de instructies houdt, voorkom je dat de wormen uit de bak kruipen. Een tip: wormen zijn lichtschuw. Zorg ervoor dat de wormen in een lichte omgeving staan om ze de eerste 2 dagen te helpen in de bak te blijven.

Bestaat jouw wormenbak al wat langer? Dan kunnen er verschillende redenen zijn waarom de wormen jouw bak uit kruipen. Bekijk de instructiekaart nog eens goed en ga na waar het verkeerd gaat. Kom je er niet uit? Dan kijken we graag even met je mee!

Plaats je de wormenbak binnen of buiten?

Bij voorkeur plaats je wormenbak binnen. De wormenbak functioneert op z’n best wanneer het in een warme omgeving staat. Een worm is namelijk koelbloedig en is het meest actief bij een constante temperatuur die tussen de 15°C en 25°C ligt. Onze Urbalive wormenbak is uitermate geschikt voor binnen en zal zeker niet misstaan in jouw keuken. Een hennepmat helpt tegen stank en ongedierte.

Wil je je wormenbak liever niet binnen? Zet ‘m dan in de garage, de schuur of onder een afdak.

Wat zijn de voordelen van de Urbalive wormenbak?

De Urbalive wormenbak is perfect om binnen te staan. Jouw wormenbak functioneert het best in een warme omgeving. Het design van van de Urbalive maakt dat de bak een verrijking is voor jouw keuken, kantoor of klaslokaal. De Urbalive is praktisch opgesteld en van hoge kwaliteit waardoor de bak schoon en hygiënisch blijft.

Waarom lavameel en hoe gebruik je het?

Lavameel is een vulkaangesteente en wordt gebruikt om de PH in de wormenbak te verbeteren. Wanneer je groente/fruitresten toevoegt aan de wormenbak dan adviseren wij om deze af te strooien met een dun laagje lavameel. Of sluit af met een laagje ‘bruin’ afval: bijvoorbeeld papier snippers. Dat zorgt er ook voor dat de PH neutraliseert.

Waarom kiezen voor een wormenkliko?

Verwerk jij een gemiddelde hoeveelheid gft-afval doordat je een gezin hebt of een tuin? Dan is de wormenkliko een goede optie. Je kunt de kliko buiten zetten en de wormenmest gebruiken in je eigen tuin. De wormenkliko verwerkt 4 kilo gft-afval per week.

Hoe bouw ik de wormenkliko op?

Je ontvangt de wormenkliko als pakket. Hier zit alles in waarmee je de kliko gelijk kunt opstarten.

Je begint onderin met het zand. Dit creëert een soort bodem waardoor je de wormenthee goed kunt aftappen. Daarna komt de zak met hydrokorrels. Deze kun je met zak en al in de kliko leggen. Daarna los je de twee blokken bedding op in +/- 10 liter water. Je strooit de bedding bovenop de zak met hydrokorrels. Daarna volgt de startgrond en de compostwormen. Nu is het tijd om je gft-afval te voeren. Je sluit af met de jutezak. Deze zorgt voor een goed klimaat in de kliko en werkt ook tegen stank en vliegjes.

Waarom kies je voor de Eisenia Fetida in jouw wormenbak?

De Eisenia Fetida is bij uitstek dé worm om jouw gft-afval te verwerken! De Eisenia Fetida houdt van voedsel wat nog niet ver is afgebroken; in tegenstelling tot andere soorten wormen. Bij de Eisenia Fetida hoef je niet bang te zijn dat de wormen zomaar uit de wormenbak kruipen, wanneer jij je aan de instructies houdt. Deze wormen verwerken het gft-afval sneller waardoor er minder kans is op stankoverlast!

Dit alles maakt dat de Eisenia Fetida perfecte wormen zijn voor in jouw wormenbak. Hierdoor is het mogelijk om de wormenbak binnenshuis neer te zetten in bijvoorbeeld de keuken.

Zullen de wormen zich vermeerderen?

In een goede leefomgeving zullen de wormen zich zeker vermeerderen. Dit is een teken dat de wormen het naar hun zin hebben en jouw afval goed verwerkt wordt.

Met hoeveel wormen begin je?

In de Urbalive wormenbak gaan 500 gram wormen, dat zijn ongeveer 600 stuks.

Wat doe je met een overschot aan wormen?

Wanneer er te veel wormen in jouw wormenbak komen; dan weet je dat jij goed overweg kan met jouw wormen! Maar wanneer er overbevolking ontstaat in jouw bak kan dat best vervelend zijn. De leefomgeving warmt op door de vele activiteit waardoor er zuurstoftekort ontstaat. Het is dan zaak dat je wat wormen uit je bak haalt. De wormen die je over hebt kun je uitzetten, wat ook weer goed is voor de natuur!

Wat moet je doen als je op vakantie gaat?

Wanneer je een vakantie hebt gepland is dat geen probleem voor jouw wormenbak. Zorg dat je wat gft-afval op voorraad hebt en vraag bijvoorbeeld aan de buurman of hij de wormen wil voeren. Je kunt de wormen voeren voor 3/4 dagen. Het beste is natuurlijk wel om het iedere dag te doen. Zet de wormenbak dan op een koele plek, dan blijven de wormen mooi rustig.

Wat betekent het wanneer de wormen clusteren op een hoop?

Wanneer jouw wormen zich op een hoop verzamelen dan kunnen daar meerdere redenen voor zijn. Zie je dat ze zich vooral onder een bepaald product bevinden? Dan betekent dat waarschijnlijk dat ze dat erg lekker vinden. In dat geval is er niks aan de hand.

Als dit niet het geval is dan is er waarschijnlijk sprake van broei of voedingstekort. Ga de instructiekaart nog een keer goed na en kijk waar het fout gaat. Kom je er niet uit? Dan kijken we graag even met je mee!

Wat te doen als je weinig wormen ziet?

De wormen zijn dan niet actief en verspreiden zich door heel de wormenbak. Een verstoorde leefomgeving kan verschillende redenen hebben: verkeerde pH-waarde of temperatuur of te weinig gevarieerd voedsel. Kijk nog eens goed naar de instructiekaart of in de FAQ en probeer te bedenken wat jouw wormen nog missen.

Wat te doen als je wormen dood zijn?

Wanneer je ziet dat jouw wormen dood zijn dan is het zaak om de wormenbak te verversen. Maak de bak helemaal leeg en schoon, koop nieuw materiaal en begin met een frisse start.

Hoe ziet een goede wormenbak eruit?

Een goede leefomgeving voldoet aan de volgende 5 punten:

  1. De leefomgeving van de wormen is mooi los van structuur en is niet vast en vochtig.
  2. De wormen zijn verdeeld en niet geclusterd.
  3. De wormen zijn onder de voeding goed actief.
  4. Geen wormen boven de hennep mat.
  5. Een juiste temperatuur en pH-waarde.

Wat kun je de compostwormen wel voeren

Jouw wormen houden van voedsel uit de zogenoemde ‘bruine’ en ‘groene’ categorie. Bruin voedsel is hoog in koolstof en bevat bijvoorbeeld: oud papier, stro en droog blad. Ongekookt groente afval, appelklokhuizen en bananenschillen vallen binnen groen voedsel, wat hoog is in stikstof. De juiste variatie van groene en bruine voeding geeft een optimale leefomgeving voor de wormen. Download onze instructiekaart voor meer uitleg. Tip: snijd het gft-afval voor het voeren in kleine stukjes voor een snellere verwerking!

Wat kan je de compostwormen niet voeren?

Voedsel uit de ‘rode’ categorie moet vermeden worden. Jouw wormen houden niet van vlees, vis, zuivelproducten, en gekookt afval. Wormen zijn geen vleeseters of alleseters en hebben niet zo’n sterk verteringskanaal als dat van zoogdieren.

Kan er biologisch afbreekbaar plastic in de wormenbak?

Het is heel milieubewust wanneer je gebruik maakt van bioplastic; maar het kan niet in de wormenbak. Om dit plastic af te breken, is er een hoge temperatuur en bepaalde luchtvochtigheid nodig. In jouw wormenbak ontstaat dit klimaat niet. Let er wel op waar jij je bioplastic weggooit. Bepaalde bioplastics moeten in de gft-bak (die de gemeente ophaalt) en sommige plastics bij het restafval.

Hoeveel afval kunnen de compostwormen verwerken?

In de Urbalive wormenbak gaat 500 gram wormen (600 stuks). Een worm kan in de juiste omstandigheden zijn eigen lichaamsgewicht per dag verwerken. Dit betekent dus dat je de wormen 500 gram gft-afval per dag kunt voeren.

Kunnen citrus, ui, chilipepers en knoflook resten in de wormenbak?

Deze producten vallen binnen de zogenoemde ‘rode’ categorie. Sommige producten uit deze categorie kunnen in de wormenbak; maar wel in hele kleine mate. Zorg ervoor dat je dit voedsel eerst in kleine stukjes snijdt en laat het eerst een dag of 2 drogen zodat de scherpe geur eraf is voordat je dit aan de wormen voert. Heb je dit gedaan? Voer dan nieuw voedsel uit de categorie rood wanneer het vorige niet meer zichtbaar is. Vergeet niet dat het erg belangrijk is dat dit steeds weer in kleine beetjes gebeurt.

Waarom kan er geen gekookte groente in de wormenbak?

Gekookte groente zorgen door hun zachte structuur – wat na verloop van tijd op brei gaat lijken – voor verstikking in de wormenbak. Daarom kun je het beste geen gekookte groente aan jouw wormen voeren. Daarnaast ontstaat er ook stank en trekt het ongedierte aan.

Wat zijn de voordelen van wormenmest?

Wormenmest is rijk aan micro-organismen en zorgt voor een hoge vruchtbaarheid en een juiste structuur van de bodem. Wormenmest stimuleert het bodemleven en wordt niet voor niks ‘het zwarte goud’ genoemd. Er wordt veel gezegd en geschreven over wormenmest en de voordelen hiervan. Wij leggen de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Wormenmest is rijk aan schimmels en bacteriën (micro-organisme). Dit stimuleert een levende bodem wat ervoor zorgt dat planten de voeding op kunnen nemen die ze nodig hebben.
  • Wormenmest beschermt de planten tegen ziektes en schimmels.
  • Wormenmest zorgt voor een gezonde bodem en sterke wortels van planten.

Hoe oogst je de wormenbak?

De Urbalive is door zijn praktische opzet gemakkelijk te oogsten. Na verloop van tijd zal de wormenbak vol raken. De bovenste twee compartimenten zitten dan vol met wormen, gft-afval en compost. In de bovenste de wormen en voeding en in de onderste de wormenmest. Je kunt het tweede compartiment er tussenuit halen, leegmaken en weer terugplaatsen zodra de eerste vol zit.

Tip: zeef de wormenmest zodat je fijn materiaal krijgt. Dit fijne materiaal is makkelijk te strooien. Het grove materiaal kun je gewoon weer terugvoeren aan de wormen.

Hoeveel wormenmest krijg je uit de wormenbak?

Een goed functionerende wormenbak heeft 500 gram gft-afval nodig per dag. Als de wormen dit afval verwerken blijft er ongeveer 100 ml wormenmest over.

Wat doe je als je weinig wormenmest hebt?

Voer jij jouw wormen op de juiste manier maar komt er weinig wormenmest vrij? Dan is je bak waarschijnlijk te zuur. Hierdoor ontstaat er een vaste structuur en ontstaat er weinig wormenmest. Meet de pH-waarde van jouw wormenbak om erachter te komen of dit inderdaad het geval is. Om de pH dan weer op peil te krijgen, voeg je wat lavameel toe aan de wormenbak.

Wat is de juiste manier om te bemesten met wormenmest?

Wanneer je de wormenmest op de juiste manier geoogst hebt, kun je een mooi dun laagje over de bodem van je tuin strooien, houd hierbij 1 liter per m2 aan. De bodem zal het dan vanzelf opnemen. Of meng voor gebruik in een bloempot of plantgat 1 liter wormenmest per 10 liter potgrond.

Hoe test ik het vochtgehalte?

Je kunt het vochtgehalte in de wormenbak testen met een vochtmeter. Als het vochtgehalte tussen 8 en 10 zit dan is het vochtgehalte juist. Wanneer hij gelijk naar de 10 schiet of iets er voorbij dan is dat een teken dat jouw wormenbak te nat is.

Wat moet je doen als de wormenbak te nat is?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘bruine’ categorie toe. Dit neemt vocht op en geeft een goede structuur aan jouw wormenbak. Denk bijvoorbeeld aan: oud papier, stro of mest op basis van stro.

Wat moet ik doen als de wormenbak te droog is?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘groene’ categorie toe. Vooral groente- en fruitresten hebben een hoog vochtgehalte. Dit zal ervoor zorgen jouw wormenbak snel minder droog zal worden.

Op welke temperatuur moet je wormenbak zijn?

De juiste temperatuur van jouw wormenbak ligt tussen de 15°C en 25°C. Je kunt de temperatuur meten met een temperatuurmeter.

Welke pH-waarde moet je wormenbak zijn?

De juiste pH-waarde van jouw wormenbak ligt tussen de 6.5 en 7. Je kunt de pH meten met een pH-meter.

Wat doe je bij een verkeerde pH-waarde?

Voeg dan wat meer voedsel uit de ‘groene’ categorie toe. Vooral groente- en fruitresten hebben een hoog vochtgehalte. Dit zal ervoor zorgen jouw wormenbak snel minder droog zal worden.

Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door de pH op peil te houden. Voeg daarom preventief wat lavameel toe aan jouw wormenbak. Maar het belangrijkste is om een juiste balans te vinden tussen groen en bruin voedsel.

Wat doe je bij broei in de wormenbak?

Er ontstaat broei in jouw wormenbak doordat de wormen de hoeveelheid voedsel niet aankunnen. Er komt veel energie in de toplaag en de temperatuur wordt te hoog. Wanneer je last hebt van broei en de wormen nog leven, haal dan het voedsel uit de wormenbak. Creëer dan in het midden van de bak een dal om de temperatuur snel weer naar beneden te krijgen.

Wat is wormenthee?

Gft-afval heeft over het algemeen een hoog vochtgehalte. Een deel van dit vocht zal verdampen door de omzetting maar er zal ook een gedeelte het proces doorlopen. Dit belandt onderaan de wormenbak en kun je aftappen met het speciale kraantje onderaan. Deze zwarte vloeistof wordt percolaatwater of wormenthee genoemd.

Hoe gebruik je wormenthee?

Het percolaatwater – of wormenthee – tap je af met het kraantje onderaan de wormenbak. Voordat je de wormenthee over je planten kunt sproeien, moet je het nog vermengen met water. Verdun het concentraat naar verhouding 1:10 à 1:20. De wormenthee kan nogal verschillen qua dichtheid. Zorg ervoor dat de wormenthee vloeibaar en niet stroperig is.

Gaat het fout als je nog geen wormenthee hebt?

Wanneer je geen wormenthee hebt maar jouw wormen wel goed functioneren; dan is er in principe niks aan de hand! Het vocht verdampt dan goed door de omzetting.

Fruitvliegjes

Last van fruitvliegjes rondom de wormenbak? Sluit de wormenbak goed af met een hennepmat en de deksel. Zo voorkom je insleep van fruitvliegjes én stank.

Witte wormpjes

Witte wormpjes in jouw wormenbak is een teken dat jouw wormenbak waarschijnlijk wat aan de zure en natte kant is. Voeg wat meer bruin voedsel toe om de zuurtegraad en vochtigheid op peil te houden.

Mieren

Wanneer mieren de loop hebben op de wormenbak, kan dat erg vervelend zijn. De mieren halen dan voedsel uit de bak en nemen het mee naar hun nest. Probeer het nest op te sporen en strooi dan mierenkorrels. Wanneer er een mierennest is ontstaan in de wormenbak, kun je contact met ons opnemen. Dan kijken we graag even met je mee!

Vliegen

Zijn er veel vliegen rondom de wormenbak? Dan is het verwerkingsproces in de bak niet goed. Het kan zijn dat de wormen teveel of verkeerd voedsel hebben gekregen. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door.

Schimmel

Schimmel in jouw bak hoeft niet gelijk erg te zijn. Maar ontstaat er veel schimmel? Dan kunnen de wormen de hoeveelheid voedsel of voedingswijze waarschijnlijk niet aan. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door. Als je te veel schimmel in de voedingslaag hebt dan is het zaak om dit eraf te halen en de wormen nieuw voer te geven.

Stank

Een wormenbak stinkt niet. Wanneer jouw wormenbak begint te stinken dan is er waarschijnlijk een rottingsproces gaande. De wormen krijgen niet het juiste voedsel of de juiste hoeveelheid en kunnen het daardoor niet verwerken. Kijk goed of de wormen het afval verwerken en lees de instructiekaart nog eens goed door.